• darkblurbg

David Van Reybrouck (Brugge, 1971) schrijft toneelstukken, poëzie, proza en veel non-fictie.

Zijn boek Congo. Een geschiedenis was een internationale bestseller waarvan meer dan een half miljoen exemplaren werden verkocht. Het werd veelvuldig bekroond, onder meer met de Libris Geschiedenisprijs, de AKO Literatuurprijs, de Prix Médicis, de NDR Kultur Sachbuchpreis en Premio Kapuściński.

Eind 2020 verscheen Revolusi. Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld, een monumentaal werk waaraan hij meer dan vijf jaar werkte en waarvoor hij bijna tweehonderd mensen over de hele wereld interviewde. De internationale rechten waren al op voorhand verkocht.

Zijn theatermonologen Missie, Para en die Siel van die Mier (vertolkt door Bruno Vanden Broecke en Josse De Pauw) kenden honderden opvoeringen in binnen- en buitenland en wonnen diverse prijzen. Zijn samenwerking met Mohamed El Bachiri (Jihad van Liefde, De Odyssee van Mohamed) en Thomas d’Ansembourg (Vrede kun je leren) zochten in de nasleep van de aanslagen naar nieuwe vormen van dialoog. Zijn Boekenweekessay Zink werd bekroond met Prix du livre européen.

Daarnaast is David Van Reybrouck erg begaan met de kwaliteit van onze democratie. Zijn ophefmakende essay Pleidooi voor populisme leverde hem de Jan Hanlo Essayprijs en de Vlaamse Cultuurprijs op, terwijl Tegen verkiezingen de Henriëtte Roland Holst-prijs won en in meer dan twintig talen werd vertaald. Het essay inspireerde nieuwe vormen van democratie en werd geprezen door Kofi Annan.

Van Reybrouck ontving de Gouden Ganzenveer in 2014 en werd uitgeroepen tot ‘een van de toonaangevende intellectuelen in Europa’ (Der Tagesspiegel). Hij was Cleveringa-hoogleraar in Leiden, writer in residence in Berlijn en wordt vanaf 2021 Distinguished Visiting Fellow aan het Hannah Arendt Center in New York.

David Van Reybrouck is o.a. te boeken voor een presentatie, debat of interview.

© Frank Ruiter

Neem voor vragen of verzoeken vrijblijvend contact op via info@bureauguusje.nl / 0628406829.

Neem voor persverzoeken contact op met Uitgeverij De Bezige Bij.