• darkblurbg

Gijs Groenteman (Amsterdam, 1974) is interviewer, journalist, schrijver en presentator. In 2017 startte de wekelijkse podcast Met Groenteman in de Kast, waarbij hij zijn gasten ontving in de illustere archiefkast op de redactie van de Volkskrant om het leven door te nemen. In Corona-tijd schakelde hij over op een aantal telefoontjes per week, voor vele luisteraars een sprankje hoop in bange dagen. Momenteel bezoekt hij wekelijks een bekende of minder bekende Nederlander die hem heeft verwonderd of is opgevallen, gebaseerd op basis van persoonlijke fascinatie. Groenteman is naar eigen zeggen ‘nieuwsgierig op een volstrekt opportunistische manier’ en oogst daarmee succes; de podcast is uitgegroeid tot een van de beste beluisterde van Nederland.

Sinds 2019 is Gijs Groenteman een van de vaste presentatoren van Kunststof op Radio 1. Daarnaast maakt hij samen met Marcel van Roosmalen de talkshow Media Inside en met Teun van de Keuken de podcast Teun & Gijs vertellen alles. Ook is hij presentator van de Volkskrant-podcasts Potus en Koorts.

In 2016 begon hij met de opnames van de alom gewaardeerde podcast De Grote Harry Bannink Podcast, waarvoor hij een Dutch Podcast Award won. In de serie spreekt hij met mensen als Aart Staartjes, Willem Nijholt, Hans Dorrestijn, Loes Luca, Henny Vrienten, Jenny Arean en Wieteke van Dort over de legendarische componist Harry Bannink. Naar aanleiding van de podcast maakte hij samen met Dick van der Stoep en zanger Frank Groothof de theatervoorstelling De Grote Harry Bannink Podcast On Tour, waarmee ze twee seizoenen door Nederland trokken.

In 2003 schreef Gijs Groenteman de biografie van quizmaster Willem Ruis, De Willem Ruis Show. In 2005 verscheen zijn boek Ischa: Verhalen van vrienden, verwanten en vrouwen, dat in januari 2020, vijfentwintig haar na het overlijden van Ischa Meijer, opnieuw werd uitgegeven. Daarnaast werkte hij als redacteur bij Laat de Leeuw, als programmamaker bij de VPRO-radio en hij deed de eindredactie van Šimek ’s nachts. Hij was redacteur bij het satirische tv-programma Promenade en hij schreef columns voor Het Parool en Algemeen Dagblad. In 2018 schopte hij het tot de finaleweek van De Slimste Mens.

Gijs Groenteman is o.a. te boeken voor een presentatie, lezing, dagvoorzitterschap of interview(cursus).

© Anne Timmer

Neem voor vragen of verzoeken vrijblijvend contact op via info@bureauguusje.nl / 0628406829.